D & J in Australië

Onze weblog

Laos - Vientiane, Vang Vieng en Luang Prabang

De busreis duurde ongeveer 10uur tot aan de grens van Laos. Daar hebben we ons visum aangevraagt en 1 uur later stonden we in Laos. Het ging allemaal heel soepel. Wel moesten we aan de grens overstappen op een andere bus. Maar ook dat was allemaal  prima geregeld.

Vientiane
Na een totale reis van 12 uur stonden we dan in Vientiane. Uit de bus stormde de TukTuk bestuurders natuurlijk weer op ons af. Maar gelukkig wen je er wel aan. We lopen altijd eerste even weg, overleggen wat we gaan doen en dan gaan we de onderhandeling beginnen. De prijzen waarmee ze beginnen zijn echt belachelijk. 60.000 kip (4,5 euro) beginnen ze mee, maar het eerste wat ze dan horen is een tegen antwoord van 10.000 kip. Nou daar zijn ze het echt nooit mee eens, maar dan lopen we gewoon weg. We weten nu wel dat ze ons altijd terug zullen roepen. De ene keer gaan we dan voor 10.000 kip per persoon mee en soms dan betalen we 20.000 kip de man. Het is een spelletje, maar 1 die soms wel heel irritant is.

Vientiane is de hoofdstad van Laos, er wonen hier maar ruim 200.000 mensen. De stad is niet zo groot en voor ons was hier dan ook niet heel veel te beleven. We hebben de eerste avond lekker aan de Mekong rivier gezeten. Dit was wel heel erg lekker na een lange busreis. De 2e dag hier zijn we eerst naar de ambasade van Vietnam geweest. We moesten namelijk een visum aanvragen voor dat land. In de Loney Planet stond dat dit best een gedoe kan zijn om deze te krijgen. Het kon zeker 3 tot 5 dagen duren. En je zou deze niet overal kunnen aanvragen. Maar aangekomen bij de ambasade kwamen we er achter dat als we maar betalen, we het visa zo mee konden nemen. En ja hoor 5 minuten later stonden we weer buiten. Later op onze trip kwamen we er achter dat je dit visa overal wel kan regelen, maar wil je niet wachten dan betaal je iets meer. Later deze dag hebben we een kleine city toer gedaan. Hier hebben we de “Arc de Triomphe” van Laos gezien. Je zou kunnen zeggen dat dit een soort van kopie is. Hier word dit monument Patuxay genoemd. Ook hebben we de Pha That Luang bezocht. Dit monument word als nationaal symbol van Laos gezien. En natuurlijk hebben we hier nog een hoop meer kleine Temples gezien.. We hebben voor de volgende dag een busticket gekocht naar Vang Vieng

Vang Vieng
Ons 2e stop in Laos. De busreis was goed bevallen. De omgeving van Vientiane naar Vang Vieng was echt heel erg mooi. Aangekomen in Vang Vieng werden we gelijk op een bungalow resort gedropt. We konden hier een kamer krijgen voor 6 dollar. Hier dus ook maar gelijk ingechecked. Het resort lag aan de mekong rivier en we hadden uitzicht over echt te mooie bergen. Elke ochtend was dus lunchen met een fantastisch uitzicht!!

Vang Vieng staat ook wel bekend als een klein plaatsje wat erg in trek is bij jonge backpackers. Wij zijn dus maar gelijk het centrum (2 straten) ingelopen om te kijken waarom ze dat zeggen. Het eerste wat ons opviel was dat het gehele centrum bestond uit eettenten. Deze eettenten waren voorzien van grote tv schermen waar de hele dag de televisie serie Friends word uitgezonden. In elke tent lagen dan ook meerdere backpackers te relaxen met een biertje of een colaatje. Wij hebben het voorbeeld gevolgd en lekker wat gegeten en genoten van de serie Friends.

Na het eten zijn we bij een tour bureau langsgelopen en hebben voor de volgende dag een kayak tour over de mekong rivier geboekt.

De volgende ochtend zijn we met een groep 20 km ten noorden van de mekong rivier afgezet. Daar werden de kayaks en de reddingsvesten uitgedeeld. Om te beginnen zouden we 2 grotten bezoeken, wij dus met de groep naar de andere kant van de rivier gepeddeld en zijn daar gelijk weer aan kant gegaan. De eerste grot was redelijk dichtbij. Deze werd de olifanten grot genoemd. Echt heel bijzonder was deze niet, de grot was een meter of 10 diep en stond vol met boedha beelden en in de grot was een soort van olifant te zien.

Voor de 2e grot moesten we een stukje wandelen. De wandeltocht bracht ons langs een oud Lao dorpje en we konden dwars door rijstvelden heen lopen. Die rijst velden zijn wel heel erg mooi om te zien. Aangekomen bij de water grot moesten we even wachten. Omdat het een water grot was kon niet iedereen tegelijk erin. De eerste groep was al onderweg, dus wij konden daar even zwemmen en relaxen. Na ongeveer 30 min konden wij de grot in. We kregen een autoband en een lamp en konden het water in. Het eerste gedeelte van de grot moeten we op de band gaan zitten en onszelf via een touw voortrekken. Het was best wel laag dus je moest oppassen dat we onze koppen niet stoten. Na een meter of 30 konden we peddelend met onze handen de grot verder gaan verkennen. Het was natuurlijk erg donker daar, maar daarvoor hadden we allemaal een lamp op onze voorhoofd zitten. De grot was ongeveer een meter of 200 lang en in het midden moetsen we een stuk lopen omdat het water te ondiep voor de banden was. De grot was een leuke ervaring. Na ongeveer 45 min stonden we weer buiten.

We hebben na de grot lekker gelunched met z’n alle en zijn daarna terug gelopen naar de kayaks. We gingen dan eindleijk kayakken. De mekong loopt hier geheel langs prachtige bergen. En regelmatig was er een aardige stroom versnelling tussen rotsen door. Bij elke versnelling gingen er 2 Lao begeleiders voorop, maar bij de eerste waren wij natuurlijk al te eigenwijs. We moesten rechts aanhouden, maar we zagen dat aan de linker kant de versnelling een stuk sneller was. Wij dus de linker kant gepakt. En ze zult het al begrijpen. We belanden boven op een rotsen en lagen gelijk onderste boven. Gelukkig raakte we beide geen rots bij het vallen. We zijn weer in de kayak gesprongen en verder de mekong afgezakt. Na een aantal stroomversnellingen en ongeveer 2 uur kayakken kwamen aan bij het zo genaamde Tubing gebied. Wij hadden hier al eerder van gehoord. Maar wisten niet echt wat we konden verwachten. We hoorden al veel muziek en zagen overal mensen langs de kant staan. Allemaal gezellig met een biertje in de hand. Wat bleek nou, deze tubing area bestond uit  barren langs het water waar je kan stoppen als je een tubing tour doet. Wij dachten natuurlijk gelijk, wat doen wij in een kayak!! Gelukkig mochten wij bij bar 5 en 7 ook een stop maken. Wij dus lekker aan het water met een biertje erbij. We zijn hier in totaal 2 uurtje gebleven met de groep en hebben toen onze tocht terug naar Vang Vieng ingezet. Het was een leuke dag, maar we hebben wel gelijk maar besloten om de volgende dag te gaan tuben!!

Uiteindelijk hebben de 2 dagen getubed. Om een uur of lagen we op de band en gingen heel langzaam de rivier af. Bij elke bar was ook een soort van trapeze aanwezig. De grootste was een meter of 12 hoog. We konden dan met een trap ophoog en dan maakte we een aardige zwaai hoog over het water heen. Dat was zeker wel lachen, en hoe meer biertjes we op hadden hoe vaker we gingen. Op deze trip hebben we weer veel mensen ontmoet en we zijn gelukkig elke dag weer veilig aan wal gekomen. Achteraf is dit best een gevaarlijke gebeurtenis daar in het water. Dagelijks gaan mensen te dronken die band in en de weg naar het eind punt is zeker een uur op de tube liggen. De stroming is niet te sterk, maar we kunnen ons voorstellen dat hier wel vaker ongelukken gebeurt zijn.

De volgende dag zijn we beide met een kater de bus ingestapt naar Luang Prabang. Deze rit zou ongeveer 6 uur duren. En dat met een kater!!

Luang Prabang
Dit rit hierheen was voor ons beide niet echt prettig, we hadden duidelijk last van een kater en dan zaten we ook nog in een bus waar we nou niet echt de ruimte hadden. Wel was het uitzicht weer ongelovelijk mooi. We gingen bijna de gehele busreis door de bergen. Overal was het zo groen we passeerde allemaal kleine Laos dorpjes. Deze waren gevestigd lang de weg boven op de bergen. Meer dan een paar rieten dakjes was het niet. Wel zagen we dag er een hoop hulp was van unicef. Overal waren waterkranen en electriciteit aangelegd met grote unicef logo’s.

Aangekomen op het busstation stonden natuurlijk de TukTuk bestuurders alweer klaar, maar wat ons hier opviel was dat deze niet op ons af kwamen stormen. Hier hadden de questhouse eigenaren het meer in de hand. Van ieder questhouse stond er wel iemand. Met een mooi adviesje in zijn hand probeerde ze de toeristen mee te lokken naar hun guesthouse. Een rustige jongen bood ons een kamer aan voor 3 dollar, dat is maar 1,80 euro per kamer per nacht. Dat is toch ongelovelijk!! Wij zijn met deze jongeman meegegaan om te gaan kijken in zijn guesthouse. Het zag er allemaal verzorgt uit, wel moesten we de badkamer en de wc delen met de andere bezoekers van het huis. Maar dat zijn we wel gewend na bijna 8 maanden reizen.

Het stadje zag er heel verzorgt uit, de straten waren hier zeer goed begaanbaar. Dit in tegenstelling met wat wij eerder hadden gezien in Laos. We hebben lekker gegeten en zijn om 23:00 naar huis gegaan. Uuhhhh, ja alles sluit om deze tijd hier. Dit is ivm met wat problemen die er zijn met kleinere dorpen naast Luang Prabang. Op onze weg naar huis viel ook nog eens alle lichten uit. Het was echt te donker op straat, maar naar een minuut of 5 ging alles weer aan. Later bleek dat de stroom hier wel vaker uitvalt.

De volgende dag hadden we gepland om naar de waterval te gaan. We hadden onze wekkers gezet, dus we waren op tijd onze bed uit. Maar het ging allemaal niet zo vlot. Even hier kijken en nog even daar kijken. Het was inmiddels al 1:30, en wij waren nog in het stadje. We waren opzoek naar een Tuktuk bestuurder die ons voor weinig geld naar de waterval wou brengen. Maar de eerste vroeg al zoveel dat we maar opzoek gingen naar een ander. We liepen langs een terras en kwamen daar in gesprek met een nederlands stel die in Amsterdam woonde. Ze boden ons een biertje aan, en dus besloten wij maar om niet meer naar de waterval te gaan. We hebben de hele middag met Elles en Harm op het terras gezeten, heel gezellig. ’s avond zijn we met dit stel en een frans man uit eten geweest. We hebben een heerlijke Lao BBQ gehad. Dennis kende dit ook wel als bollejaapen. Na de BBQ zijn we met z’n vijfen naar de lokale bowling club gegaan, deze scheen namelijk niet te sluiten om 23:00. We hebben hier 2 uurtje gebowld en zijn daarna met de tuktuk naar huis gegaan. Was weer een hele gezellige dag.

De 3e dag in Luang Prabang zijn we dan naar de waterval geweest. We werden opgehaald door een minibus bij ons guesthouse. Hij bracht ons naar de wateval en daar hadden we dan 2,5 uur de tijd om rond te lopen en een beetje te zwemmen. De waterval was wel mooi en we hebben ook even gezwommen, maar hier konden we echt wel zien dat we aardig verwend zijn. We vonden namelijk de waterval wel ok, en het zwemmen viel tegen, het water was namelijk niet helder blauw maar zand bruin.. haha.. Maar de meeste mensen die we tegen kwamen vonden het echt geweldig. Dus het zal wel aan ons gelegen hebben.

Op de terug weg van de waterval werden we nog even gedropt bij een klein lao dorpje. Hier zaten allemaal kleine meisjes armbandjes te verkopen. Echt heel zielig gewoon om te zien. Die kinderen word gewoon aangeleerd om te gaan bedelen zodra er een toerist langs komt. En natuurlijk zijn deze mensen niet rijk, maar zoals wij het zagen was dit dorpje er alleen maar om spullen te verkopen aan de toeristen. Gelukkig is er genoeg eten in deze omgeving, dus de kinderen zullen daar niet te kort aan hebben.

En toen stond onze reis alweer klaar naar het zuiden. We hebben een busticket terug naar Vientiane geboekt om vanuit daar weer door te reizen naar Tha Khaek.

2 Comments so far

  1. Dennis augustus 4th, 2007 15:24

    Echt een leuk verhaal joh!!

  2. Jeffrey augustus 4th, 2007 15:32

    Mooi lettertype wel!

Leave a reply