D & J in Australië

Onze weblog

Weekje in Taiwan

Na 6,5 maand rond gereisd te hebben in Australie was het wel weer tijd voor een nieuwe uitdaging…Taiwan! In ons vliegticket hadden wij een stopover in Taipei ( hoofdstad van Taiwan) dus een weekje Taiwan zien leek ons wel leuk. We hoorden weinig backpackers die er zijn geweest en wij zelf hadden ook totaal nog geen idee van het land. Taiwan is een eiland net zo groot als Nederland en was vroeger een onderdeel van China.
We hadden maar een week de tijd dus besloten we alleen de oostkust van Taiwan te gaan bezichtigen. Op de boot tijdens het zeiltourtje op de whitsunday Eilanden hebben we 3 hele aardige Taiwanese mensen ontmoet die voor ons alle belangrijke dingen in het Taiwanees ( oftewel chinees) op hadden geschreven. Dit was ook wel nodig want het eerste wat ons opviel toen we op het vliegveld in Taipei stonden was dat niemand engels kon spreken! Na veel handgebaren en andere mensen die er bij gehaald moesten worden konden we duidelijk maken dat we een buskaartje naar de stad wilde kopen. In Taipei hebben we gelijk een internationaal hostel kunnen vinden in een soort van flatgebouw op 13 verdiepingen hoog. Er zaten nogal veel chinezen in het hostel die het toch wel beetje vreemd vonden dat wij als blanken daar ook zaten. Dat waren ze even niet gewend omdat Taiwan niet echt een land is waar veel toeristen heengaan.
In Taipei zelf zijn we naar verschillende grote nightmarkets geweest die overal in de stad te vinden zijn. Hier kun je net als in Thailand van alles kopen (kleren, sieraden) maar het meeste wat je ziet is eetkraampjes op straat. Soms walg je van het eten en ruikt het niet echt aantrekkelijk, en dat hebben we ook gemerkt de 1e avond toen we stinkie tofu bestelde. Volgens onze taiwanese vrienden stonk het maar was het erg lekker. Wij hebben het na 1 hap helaas moeten laten staan. Het eten in Taiwan viel over het algemeen een beetje tegen, misschien omdat we de lekkere rijst met kip in Thailand gewend zijn! In Taipei hebben we ook nog het 101 gebouw beklommen. Met de lift dan die ons in 35 seconden naar een hoogte van 510 meter bracht! Jaja het hoogste gebouw van de wereld! Vanaf hier had je prachtig uitzicht over de stad en hebben bijna de wolken aan kunnen raken;)

Oostkust van Taiwan

Na 2 dagen was het tijd om naar het oosten te reizen naar het plaatsje Yilan. Dit konden we per trein doen wat ongeveer 3 uurtjes reizen was. Het metro en treinsysteem is supergoed geregeld in Taiwan. Iedereen staat netjes in een rij te wachten en de treinen komen geen minuut te laat! Daar kan de NS nog wat van leren. Ze werken hier ook niet met treinkaartjes maar met plastic muntjes. In de trein zat iedereen ons aan te kijken of we van Mars kwamen en keken mooi over alle mensen heen.
In Yilan aangekomen was het vinden van een hostel weer niet echt gemakkelijk. Er waren er genoeg maar ze begrepen niet echt wat we wilde. Na een uurtje gelopen te hebben met onze zware backpack en een inmiddels nat shirt werden door een jongen naar een een soort school gebracht gebracht waar we een kamer konden krijgen voor redelijk veel geld. Ook hier hadden we savonds weer genoeg aandacht van de andere mensen (vooral meiden) die ook op deze afdeling sliepen. We waren engels aan het praten met een meisje voor onze kamer en opeens stonden alle deuropeningen vol met kinderen die het wel interessant vonden dat wij er waren. We zijn toen met een paar op de foto geweest en toen ons bedje opgezocht omdat de huismeester het lawaai van gillen en schreeuwen niet zo leuk vond.

Toroko Nationaal Park

Volgende dag stond ons weer een treinreis te wachten naar het stadje Hualien. Hier hebben we de eerste dag een bustour gedaan naar het Toroko nationaal park. Dit nationaal park ligt 100 km boven Hualien en staat bekend om zijn bergen van marmer en limestone. Tussen de hoge rotswanden door stroomt de Taroko gorge ( rivier). We hebben hier een uurtje of 2 met de bus gereden en vooral door veel tunnels die door de bergen heen zijn gegraven. Op een gegeven stapte de hele groep uit de bus om alles van dichtbij te zien. De gids waarschuwde iedereen hierbij uit te kijken voor vallende rotsen. Je zag in het asfalt al heel veel gaten van rotsen die eerder naar beneden gevallen waren en veel rotsblokken op het wegdek zelf. En wat gebeurt er 5 min later… Er vallen een paar rotsblokken naar beneden bijna op een paar mensen die naar beneden aan het kijken waren. Ook wij waren heel dichtbij! De gids schrok zich kapot en iedereen moest in een rij zo dicht mogelijk langs de rotswanden lopen.
Verder op de dag hebben we nog een grote tempel in de bergen bezocht en als afsluiting hebben we gegeten in de winkel van onze gids, die hier allemaal marmere beelden en sieraden verkocht. Hier hebben we een rondleiding gehad en geleerd wat, echt , en wat ,niet echt, marmer is:) Zn vrouw probeerde ons ook nog allerlei marmere armbanden te verkopen, die je zogenaamd energy zouden geven, maar hier trapte we niet in. Al met al een geslaagd dagje.

We hadden nog 1 dag in Hualien en hadden van onze taiwanese vrienden gehoord dat de omgeving harstikke mooi moest zijn. We hebben deze dag daarom ook een motorscooter gehuurd en de omgeving een beetje verkend. We zijn door oude dorpjes en stadjes gereden en door mooie bergweggetjes. We kregen een kaart van het hotel waar we zaten met wat routes die we konden rijden. We zijn eerst 50 km het binnenland ingereden naar het zuiden en kwamen hier vooral veel grote en kleinere tempels tegen langs de weg. Uiteindelijk kwamen we stopten we bij een hot spring waar we eventueel een duikje zouden kunnen nemen. Het was immers 40 graden en de zon begon aardig door ons huid heen te branden! De vrouw vertelde echter dat de hot spring rond de 50 graden was op dat moment dus dat moesten we helaas even overslaan. Op de terugzijn zijn we via de kustweg weer terug gereden. Het verkeer op deze weg was best chaotisch. Je rijd gewoon tussen al het andere verkeer in en vrachtwagens die achter je rijden toeteren en halen je gewoon op de centimeter in. Eind van de dag konden hadden we een lekker smoklaag op ons gezicht zitten van alle uitlaatgassen en stof.

Taipei

De laatste 2 dagen hadden we gepland in Taipei waar we op de zaterdag eens het uitgaansleven wilde meemaken. Savonds kwamen we aan in Taipei en hadden smiddags al vanaf Hualien het toeristencentre laten bellen naar een hostel. Vanaf het station leek dit hostel dichtbij…maar naar 45 min lopen besloten we toch maar een taxi te pakken die ons daar afzette. ( eerst 5 min nodig gehad om t uit te leggen natuurlijk) Savonds gingen we de stad maar eens verkennen en hadden in de lonely planet een paar discotheken gevonden. We hadden een man beneden een winkel ons hotel in het chinees op laten schrijven zodat we dit aan de taxichauffeur konden laten zien zodat hij wist waar we heen moesten. Daarna zijn we naar een club geweest met aardige muziek wel. Maar toch raar om tussen allemaal chinezen te staan. We konden ook maar 1 merk lightbier bestellen wat de hele discotheek dronk. Taiwanese mensen mogen waarschijnlijk niet al te dronken over straat lopen…
Taiwan was een leuke ervaring en hebben veel mooie dingen gezien en het was leuk om te zien hoe de mensen daar leven. Ons echte relaxte leventje begint alleen nu pas in Zuidoost Azie…waar we Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja nog gaan bezoeken…
Wat hebben we het toch zwaar….

3 Comments so far

 1. nico van hees juli 27th, 2007 21:07

  hallo jongens lekker zweten daar in vietnam die rit met de scooter op die onverharde wegen was ook niet alles jully noemen de tour the loop maar op google kennen ze hem niet maar we gaan elkaar zien wij trees nico vliegen zon 19 aug naar bang kok dan met de nacht trein naar surat thani dan bus en ferry naar koh samui waar wij 23 aug aan komen jully komen 27 aug daar aan 28 aug is daar de full moon party waar we onder het genot van een koud biertje alle verhalen nog eens aan horen en trees kijk wel of jully je wel geschoren hebben we verheugen ons op deze ontmoeting gaan elkaar zien ps als er mensen wat kwijd willen laad ons dat even weten bel 0622896422 nico ik zorg dat het bij de jongens komt

 2. Estee september 27th, 2007 14:09

  Ik zie ook dat je foto’s hebt gemaakt van de begraafplaats in Taiwan.. Dat zijn meestal Katholieken..

  Leuk zeg! We zijn dit jaar niet in Taiwan geweest. En we missen het erg!

  Groeten.

  Estee en Tjeerd Piet de Boer. (je collega van Strukton)

 3. 1opposite januari 13th, 2022 00:53

  1knitted…

Leave a reply